Istoria lalelei

Se spune că lalelele au apărut pentru prima dată acum sute de mii de ani în zona munților Himalaya. Povestea lor este plină de intrigi, înşelătorie, furturi şi inimi frânte, dar si de speranta si de adoratie pentru gratia si perfectiunea acestei flori speciale.
Istoria lalelei

Conform unei legende persane se spune că un tânăr pe nume Farhad s-a îndrăgostit de frumoasa Shirin. Când tânărul a aflat că fata de care el s-a îndrăgostit a fost ucisă, a fost atât de copleșit de durere încât s-a sinucis sărind de pe marginea unei stânci. Legenda spune că acolo unde cădeau picături din sângele său apărea câteo lalea roșie, iar astfel laleaua roșie a devenit simbolul iubirii perfecte, iubirii eterne sau pasionale. De asemenea, se mai spune că centrul lalelei reprezintă inima celui ce o oferă și că motivul pentru care acesta este negru, catifelat și întunecat este datorită căldurii pasiunii si a iubirii pe care o poartă cel îndrăgostit în suflet.

red-tulips-wallpaper-2291-2405-hd-wallpapers

Oricât de greu ar putea fi de crezut, locul de origine al lalelelor se află în munții Himalaya. Lalelele fac parte din aceeași familie de plante din care fac parte și crinii, iar una dintre rudele lor este ceapa. Turcii au fost primii care au adus lalelele din Himalaya și au început să le cultive ca plante ornamentale, fapt care s-a petrecut în urmă cu aproximativ 1.000 ani. De altfel, cuvântul tulipă își are originea în cuvântul “turban”.

large

Lalelele au fost aduse în Europa din Turcia la mijlocul secolului al XVI-lea. În 1593, Carolus Clusius, unul dintre cei mai reputaţi botaniști din Europa, a înființat în Leiden (Olanda) o grădină botanică vestită, printre ale cărei atracţii se numărau şi lalele aduse de la curtea sultanului Soleiman Magnificul. Există peste 3.000 de varietăți de lalele, cele mai răspândite fiind lalelele roșii. Laleaua neagră este de fapt o nuanta de roșu închis. In acea perioada, la  ceremoniile de nunta se faceau cadouri  bulbi de lalea, care erau socotiti a fi un dar rar si pretios.

Black-tulip-flowers-close-up_m

În unele țări, lalelele sunt comestibile: în funcție de soi, gustul petalelor variază de la un gust asemănător gustului de fasole, la cel al salatei, motiv pentru care, în timpul crizei alimentare din cel de-al Doilea Război Mondial, lalelele au constituit o sursă de hrană pentru mulți olandezi.

Astăzi, lalelele sunt folosite la aperitive și în unele salate.

Și, pentru cei interesați: există chiar și un vin de lalele.

5Q91000A

Laleaua, „floarea primaverii”, simbolizeaza Imaginatia , Visarea, Iubitul/Iubita Perfect(a), Declaratia de dragoste. Lalelele pestrite contin mesajul cifrat „Ochi frumosi”, cele rosii , „Dragoste irezistibila”, iar cele galbene, „Iubire și speranta”.

 

  • Unique Decor SRL
  • agentia.unique@yahoo.com
  • http://www.aranjamentefloralenunta.ro
  • (+40) 723 378 679
  • Str Cutitul de Argint nr. 50 (langa Parcul Carol), Bucuresti, 032442, Sector 4