Povestea buchetului de mireasa


Cele mai multe dintre mirese isi aleg buchetul in functie de cateva criterii majore: preferintele florale, modelul rochiei sau locul in care va avea loc petrecerea de nunta, dar foarte putine dintre ele s-au gandit la istoria buchetului de mireasa, care sunt originile acestuia si, mai ales, ce simbolizeaza el.
Povestea buchetului de mireasa

      Florile au fost dintotdeauna incarcate de semnificatii – sunt purtatoare de mesaje, fie de regret, sincere aprecieri, felicitari, dar in special de dragoste si bucurie. Obiceiul ca mireasa sa fie incununata cu flori dateza inca din Antichitate cand, in Imperiul Roman, in ziua ceremoniei, mirii purtau ghirlande de flori la gat, simbolizand speranta fertilitatii si ruga lansata zeilor sa le dea o viata fericita si linistita impreuna.

                Descoperirile arheologice au datat primul buchet de mireasa in Grecia Antica si au gasit apoi obiceiuri asemanatoare in toata zona europeana. Initial, acesta nu era format din flori, ci din ierburi aromatice, condimente si plante cu proprietati magice. Toate acestea erau menite sa aduca noroc si prosperitate noului cuplu, dar mai ales sa alunge spiritele rele. Usturoiul era des intalnit in buchetele de mireasa pentru a alunga  aceste spirite. Mararul era considerat afrodisiac si aprindea dorinta intre miri, iar salvia era menita sa le aduca celor doi intelepciune si intelegere.

In plus, in timpul ceremoniei, mirii erau impodobiti cu ghirlande si coronite impletite din aceleasi plante protectoare. De-a lungul anilor, ierburile şi cerealele au fost înlocuite cu flori, ca simbol al fericirii, fertilităţii şi iubirii.

                  „Limbajul florilor” a luat nastere in Imperiul Otoman, in secolul al XVII-lea, cand mirii isi dezvaluiau astfel, intr-un mod codat si romantic, sentimentele pe care le nutreau unul fata de celalalt. Cateva semnificatii ar fi: garoafa – dragoste si fidelitate; crizantema – bogatie, avutie si adevar; margareta – frumusete; iedera – fidelitate, prietenie si casatorie, crin – onoare; orhidee – iubire si frumusete; trandafir – iubire, bucurie si frumusete; iasomnie – casnicie fericita, lalele – iubire si pasiune.

                  Cand Regina Victoria s-a casatorit cu Printul Albert in 1840, florile au inlocuit ierburile, totusi incluzand galbenele, ca o referire la ierburile anterioare. Buchetul reginei era important nu numai datorita galbenelelor, ci aspectului pe care il avea: un buchet este mic si rotund, usor de tinut intr-o singura mana.

queenvictoria_royalwedding

                         Tot atunci, in Anglia, rochiile de mireasa albastre au fost inlocuite cu cele albe, dupa modelul Reginei. Sub domnia ei, florile au inceput sa capete semnificatii simbolice si fiecare dintre ele transmitea un mesaj, in functie de culoare, specie si gradul de inflorire.

                           In ultimii 150 de ani, astfel de buchete au fost folosite frecvent de miresele din Anglia, Canada si SUA. La inceputul secolului 20 s-a adoptat un alt gen de buchet: mare, elaborat, spectaculos. Buchetele contineau panglici, funde sau pene, fiind atat de mari incat atingeau pamantul.

< !DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/REC-html40/loose.dtd">
< !DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/REC-html40/loose.dtd">
Aranjamente florale nunta botez buchetul miresei lumanari botez Unique Decor

                  In prima jumatate a secolului 20, floristii au inceput sa creeze buchete tot mai interesante. Celebritatiile de la Hollywood adesea au socat cu modele de buchete speciale, devenind astfel un trend si pentru miresele obisnuite.

pageantbouquet

            La inceptul aniilor ’30, miresele purtau pe brat flori cu coada lunga precum gladiole, mixandre (matthiola incana) si crini, insa odata ajunsi la sfarsitul deceniului simplitatea si-a recastigat locul, buchetele devenind mult mai mici si fiind realizate din flori de azalee, violete si panselute.

             In timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand florile erau extrem de rare, miresele purtau in ziua ceremoniei buchete alcatuite din cateva flori de crin sau fire de trandafir salbatic.

          In perioada anilor 1960 si 1970, buchetele au capatat un aspect natural, revenind la vechile radacini, accesoriile fiind inlaturate. Femeia „flower child” a aniilor ’70 alegea un buchet de flori de camp ca o declaratie a crezului si spiritului sau libertin.

natural-hippie-vintage-bridal-bouquet

            Unele mirese din acea perioada au optat chiar si pentru girlande, in schimbul buchetului traditional.

                     In prezent buchetele de mireasa nu mai reprezinta un paravan in fata spiritelor rele, devenind un accesoriu important.

10300764_837583472931442_8652341903641721764_n

Astazi, designerii florali trateaza buchetul miresei ca pe un obiect de arta pentru ca acesta vine ca un „fashion statement” si o semnatura stilistica a miresei, menit sa completeze, impreuna cu voalul, bijuteriile si coafura aleasa minunata poveste a nuntii.

 

  • Unique Decor SRL
  • agentia.unique@yahoo.com
  • http://www.aranjamentefloralenunta.ro
  • (+40) 723 378 679
  • Str Cutitul de Argint nr. 50 (langa Parcul Carol), Bucuresti, 032442, Sector 4